W Green Zebras widzimy ogromny potencjał w post procesowaniu ekstraktów poprzez proces liofilizacji. Dlaczego?
Liofilizacja jest procesem wykorzystującym zjawisko sublimacji czyli przejścia substancji między stanem gazowym a stałym bez przechodzenia w stan ciekły. W procesie wykorzystuje się niskie ciśnienie oraz niską temperaturę, dlatego nadaje się do suszenia produktów nieodpornych na ogrzewanie. W efekcie usuwane jest nawet 95% wody. Jest to ogromna zaleta, ponieważ:
– wydłuża to okres przechowywania produktu,
– zwiększa się jego sterylność, zachowywana jest barwa, a straty składników odżywczych i zapachowych są minimalne,
– wszelkie właściwości produktu zostają zachowane,
– zahamowane zostają działania niepożądane mikroorganizmów,
– zmniejsza się ciężar produktu, co znacznie ułatwia transport.
Proces liofilizacji trwa najczęściej 1-2 doby i jest droższy od suszenia wysoką temperaturą, ale szereg korzyści wynikający ze stosowania tej metody znacznie przewyższa to co można osiągnąć za pomocą tradycyjnego suszenia. Znamy się na tej metodzie i stosujemy ją od dawna. Zaufali jej również wojsko, NASA oraz przemysł przy produkcji szczepionek, antybiotyków i żywności.
Jeśli również Ty chciałbyś zaufać temu procesowi i poszukujesz miejsca, gdzie mógłbyś go przeprowadzić skontaktuj się z nami.