Jedną z działalności Green Zebras jest kontraktowa produkcja ekstraktów roślinnych, najnowszym z nich jest ekstrakt z grzyba soplówki jeżowatej.
Jest to grzyb jadalny z rodziny soplówkowatych o mięsistej strukturze z kolcami, w kolorze kremowym, zmieniającym się stopniowo w brąz u starszych osobników. Występuje w Ameryce Północnej, Europie i Azji na martwym lub umierającym drewnie, choć zaobserwowano go również na żywych drzewach, najczęściej bukach. Jest bardzo ceniony i z powodzeniem hodowany na kontynencie azjatyckim, gdzie stanowi przysmak – słynie z swojego intensywnego zapachu i smaku, który przypomina krewetki lub homara. Od tysięcy lat stosowany jest również w tamtejszej medycynie naturalnej. Ekstrakt z tego grzyba posiada szereg dobroczynnych właściwości:
➡ Dzięki zawartości 13 rodzajów erinacyn – substancji odpowiedzialnych za wytwarzanie komórek nerwowych. Poprawia funkcjonowanie mózgu, przede wszystkim w obszarach koncentracji i pamięci, zapobiega rozwojowi demencji, łagodzi skutki choroby Alzheimera i Parkinsona. Jak każdy adaptogen, pomaga w radzeniu sobie ze skutkami stresu i lęku. Poprawia samopoczucie, łagodzi poczucie frustracji i napięcia.
➡ Liczne obecne w nim polisacharydy, w tym beta- glukan mają korzystny wpływ na kondycję naszego układu odpornościowego, stanowiąc dla niego doskonałe wsparcie.
➡ Chroni układ pokarmowy, wzmacnia pracę żołądka i wątroby, wydatnie wspomagając organizm w stanach chorobowych do których należą wrzody żołądka, stany zapalne przewodu pokarmowego.
➡ Obniża ciśnienie tętnicze, pomagając zapobiegać chorobom naczyniowo- sercowym, które są częsta przyczyną zgonów w krajach rozwijających się.
Jeśli jesteś przekonany, ze ekstrakt z soplówki jeżowatej powinien być częścią twojego produktu, skontaktuj się z nami https://whygreenzebras.pl/kontakt/
Bibliografia:
– Golak-Siwulska;I.; Siwulski M.; Sobieralski K, Właściwości prozdrowotne soplówki jeżowatej, Biuletyn Producenta Pieczarek – Pieczarki, 2/2015, s. 99-103
– Karmańsk A., Skład chemiczny i wartość odżywcza Buna Shimeji – Hypsizygus tessalatus i Soplówki jeżowatej Hericium erinaceus, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLV, 4/2012, s,, 1271–1275
– Malinowska E. ; Krzyczkowski W. ; Herold F. , Pozyskiwanie, budowa i działanie biologiczne polisacharydów grzybowych na przykładzie soplówki jeżowatej, Biotechnologia, 1/2008, s. 109-121