Przejdź do treści
Green Zebras - Siła natury - Rośliny - Liofilizowane warzywa i owoce

Liofilizowane warzywa i owoce

Liofilizowane warzywa i owoce – zdrowie, wygoda i droga do ograniczenia marnowania żywności.

Jak działa liofilizacja?

Liofilizacja (sublimacyjne suszenie mrozem) polega na usunięciu wody poprzez jej zamrożenie i następnie odparowanie pod obniżonym ciśnieniem. Zjawisko sublimacji jest więc procesem przejścia substancji między stanem gazowym a stałym bez przechodzenia w stan ciekły. Efektem końcowym jest produkt niemal zupełnie pozbawiony wilgoci. Są to warunki w których patogeny nie mogą się rozwijać.

Liofilizacja to jedna z najnowocześniejszych metod utrwalania żywności. Dzięki temu procesowi warzywa i owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych, intensywny smak, kolor i aromat – a to wszystko bez dodatku konserwantów i sztucznych ulepszaczy. Warzywa i owoce należą do najczęściej sublimowanych produktów spożywczych, obok grzybów, mięsa, nabiału czy słodyczy. Warto dodać, że tą metodą można suszyć nie tylko świeże warzywa i owoce ale również przetwory a nawet kiszonki!

W Green Zebras, przeprowadzając proces liofilizacji, korzystamy z najnowocześniejszego sprzętu zaprojektowanego dla tego celu. Zawdzięczamy to współpracy z firmą Leosmak, która produkuje najwyższej jakości liofilizatory.

Jakie są zalety procesu?

Długi termin przydatności – liofilizowane produkty, jeśli są dobrze przechowywane, są zdatne do spożycia przez wiele lat. Można więc sublimować warzywa i owoce w szczycie ich sezonu i cieszyć się smakiem przez okrągły rok.

Łatwość w transporcie i przechowywaniu – lekkie, poręczne, idealne na wycieczki, do pracy czy jako szybka przekąska. Produkty końcowe procesu mają wielokrotnie mniejszą wagę w porównaniu z surowcem z którego pochodzą.

Bez kompromisów – pełnia smaku i wartości odżywczych, jak w świeżych produktach. Owoce i warzywa zyskują przyjemną chrupkość.

Ekologiczne rozwiązanie – sublimację można wykorzystać aby znacznie przedłużyć trwałość dużych ilości zebranych warzyw i owoców a przez to zabezpieczyć je przed zmarnowaniem się.

 

Dla kogo?

  • Osób aktywnych i sportowców, którzy szukają zdrowych przekąsek o lekkiej wadze.
  • Rodzin dbających o wartościową dietę – dodając suszone sublimacyjnie produkty wzbogacamy jadłospis o błonnik i minerały.
  • Osób podróżujących, którym zależy na smacznej przekąsce i lekkim bagażu.
  • Fanów gotowania – liofilizowane owoce świetnie sprawdzą się w śniadaniach czy deserach, dodając posiłkowi wartości odżywczych, wyrazistych kolorów i chrupkiej konsystencji. Z tych samych powodów warto dodać liofilizowane warzywa do zup, sałatek czy przekąsek.

Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą, która jest pełna inspirujących produktów i nowoczesnych technologii:
https://whygreenzebras.pl/nasza-oferta/#spozywczy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *