Lukrecja (Glycyrrhiza L.) jest aż 50 razy słodsza od cukru! Z tego powodu niegdyś w Polsce zwana była słodnią. Jej wyrazista słodkość ma zarówno przeciwników, jak i zwolenników. Poza specyficznym smakiem lukrecja ma do zaoferowania o wiele więcej.
Korzeń lukrecji stosowany jest od tysiącleci. W Chinach, na przykład, do dziś stanowi główny składnik wielu preparatów ziołowych. Korzysta się z niego i uprawia go powszechnie w krajach basenu Morza Śródziemnego, jak również w wielu innych państwach europejskich, w tym w Polsce.
Długa tradycja stosowania niewątpliwie świadczy o walorach tej rośliny. Jednocześnie jest ona bardzo dobrze przebadana klinicznie. W jednym z badań wykazano, że lukrecja jest skuteczna w leczeniu zapalenia błony śluzowej jamy ustnej podczas radioterapii. Zapalenie błon śluzowych jest poważnym powikłaniem napromieniowania nowotworów głowy i szyi. W badaniu randomizowanym z podwójnie ślepą próbą Glycyrrhiza L. okazała się skuteczna w łagodzeniu bólu i leczeniu owrzodzeń jamy ustnej (Ghalayani et al., 2014).
W korzeniu słodni występuje około 400 składników chemicznych. Najważniejsze z nich to saponiny triterpenowe, flawonoidy, kumaryny, olejek eteryczny i polisacharydy. Odpowiednia ekstrakcja substancji aktywnych pozwala wykorzystać jej właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, hepatoochronne, przeciwwrzodowe i neuroprotekcyjne. Słodnia może być zatem stosowana m.in. w leczeniu niestrawności, choroby wrzodowej oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Okazuje się również przydatna w zapobieganiu osteoporozie.
Często stosuje się lukrecję w mieszankach ziołowych – jej słodki posmak łagodzi gorzkie aromaty innych ziół, a rośliny działają na siebie synergicznie. Lukrecja doceniana jest także w kosmetologii. Ekstrakty z Glycyrrhiza L. występują w produktach do pielęgnacji włosów i skóry – m.in. ze względu na działanie przeciwutleniające, regulujące wydzielanie łoju, rozświetlające i odświeżające skórę.
Omawiana roślina zyskała dużą popularność w produktach spożywczych. Czarne żelki mają wielu zwolenników w krajach skandynawskich i nie tylko. Natomiast w Grecji i we Włoszech lukrecja dodawana jest do likierów.
Korzeń lukrecji znajduje się w naszym katalogu ekstraktów. Jeśli zainteresowały Państwa wszechstronne właściwości tej rośliny – zapraszamy do kontaktu!
Źródła:
Sylwia Klasik-Ciszewska, Weronika Wojnar, Ilona Kaczmarczyk-Sedlak, Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra L.) i jej zapobiegawczy wpływ na rozwój osteoporozy, Postępy Fitoterapii 2016; 17(2): 106-110
Katarzyna Antoniak, Marlena Dudek-Makuch, Wiesława Bylka, Lukrecja – czy tylko słodka? Związki chemiczne, aktywność biologiczna, Postępy Fitoterapii 2020; 21(3): 154-160
Zeszyty Apteczne, Ziołolecznictwo w praktyce, str. 129, Kraków 2019
https://www.czytelniamedyczna.pl/5991,aktualny-stan… (dostęp: 06.02.2025)