Przejdź do treści
Green Zebras - Siła natury - Rośliny - Galaretka z koniczyny

Galaretka z koniczyny

Zachęcamy aby przygotować różową galaretkę z kwiatów koniczyny, która nie tylko odznacza się oryginalnym smakiem i aromatem, jest pysznym dodatkiem do deserów i jogurtów, ale również jest wskazana dla pań, które skarżą się na konsekwencje okresu klimakterium.

Ten przepis znaleźliśmy w książce Zbigniewa T. Nowaka pt. „Zioła z polskich łąk”. Autor poleca, żeby kwiatostany zerwać w takim stadium, aby nie było w nich jeszcze przekwitniętych albo brązowych kwiatów. Powinny być one bez ogonków i liści. Po umyciu zaleca się odsączyć je bardzo dokładnie na sicie i osuszyć na ręczniku kuchennym.

Wyciśnięty sok z jabłek i wino wlać do emaliowanego garnka i powoli doprowadzić prawie do wrzenia. Powstałym gorącym płynem zalać kwiatostany koniczyny i pozostawić pod przykryciem na 1 dobę. Następnie płyn przecedzić przez sito, a kwiatostany lekko wycisnąć przez gazę. Dodać sok z cytryny, cukier żelujący i gotować powoli przez około 3-4 minuty, ciągle mieszając. Wrzącą galaretkę wlać do wcześniej wyparzonych słoiczków.

Ten przepis to kolejny dowód na to, że rośliny mają w sobie niesamowitą moc, a formy, w których mogą być one spożywane, są przeróżne! Green Zebras również docenia moc, która drzemie w roślinach, i wyciąga z nich to, co najlepsze! Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *